Мива - Димитров С-ИЕ СД
Отглеждане и продажба на гъби и мицел в село Първенец

Силван

   От 2004 г. фирмата започва да внася мицел от лаборатория "Силван" Унгария. Този мицел е предназначен за продажба и за собствена консумация.


   Като общо правило щамовете за гъби на Силван могат да се използват в различни производствени условия. Щамовете са поливалентни и позволяват лесно плододаване при използването на различни типове компост.

 

   Основните щамове, които се внасят, са белите хибриди А15 и 737, 856 за кафява печурка, HK 35 за кладница, 408 за шийтаке.


   Щамът A15, най-разпространеният в Европа и Сащ, дава гъби с кръгла и гладка шапка. От този щам също могат да се произведат гъби, чиято шапка е с големина колкото на едрите бели хибридни щамове. Но А15 е по-лесен за отглеждане и плододава повече, ако се използва в качеството си на междинен хибрид. Този щам дава гъби с изключително качество за пресния пазар.


   Щамът 737 е разработен отскоро от лабораторията Силван. Гъбите от този щам са по-плътни и едри. Отглеждат се по същия начин и при същите условия като А15.


   HK35: Разработен от Др. Гюрко и неговият унгарски екип, HK35 е щам, който се развива и отглежда сравнително лесно. Този щам издържа на температури до 1°C (над тези градуси, качеството намалява).Отглеждани при ниски температури от 8°C например се получават гъби с много добро качество и тъмно сив цвят. При температури над 12°C и близки до 18°C, цветът на гъбите по-светъл.Най-добро съотношение между рандеман и качество на гъбата обаче се получава при температури около 15°C.


   Това е най-използваният щам на европейския пазар.